chicken lasagna
lasagna, pasti semua tahu....famous italiana food...antara lasangna dan spaghetti bologna rasanya tak banyak berbeza kerana more or less ingredientnya hampir serupa...bezanyanya yang satu pastanya berkeping-keping dan satu lagi panjang dan halus...tetapi lasangna lebih creamy dan ambil masa untuk menyediakannya.....
pertama kena buat inti atau sosnya...kedua jika rajin buatlah cheese sosnya...ketiga nak kena susun layer by layer....last sekali kena tunggu 30 minit sebelum ia sedia untuk dihidangkan,
tapi itu pun kena tunggu 10 minit lagi...
saya hanya buat lasagna atas permintaan ramai...hehe...anak-anaklah tu...semalam saya buat menggunakan mince chicken...sosnya...biasalah...ready-made bottle sos...tapi kali ni saya buat cheese sos supaya lasagna tersebut lebih creamy and slightly watery...lebih sedap....
nilah step by step cara saya buat lasagna kali ni...heat butter mix with olive oil, saute garlic and large onion until slightly golden in colour...masukkan mince chicken, kacau sebentar sebelum masukkan button mushroom dan sebotol besar original pasta sos...saya menggunakan original prego pasta sos. kacau sehingga sos pekat. tambahkan sedikit garam, gula dan serbuk perisa. akhir sekali masukkan fresh atau dry basil.creamy cheese sauce....panaskan 3 sudu besar butter, masukkan 2 susu besar tepung gandum dan kacau sebentar sehingga tepung slightly golden. masukkan 3-4 cawan susu full cream dan biarkan susu mendidih hingga pekat sedikit....masukkan 2 ke 3 cawan grated cheddar cheese. kacau sehingga sos pekat. season with salt and pepper. ready to use.dengan menggunakan bekas tahan panas...sapukan minyak zaitun sebelum ratakan sedikit sos pasta tadi...susun kepingan pasta, sendukkan sos pasta keatasnya dan kemudian cheese sos untuk layer seterusnya. susun kepingan pasta lagi dan diikuti dengan sos pasta sebelum akhir sekali cheese sos...taburkan mozarealla dan parmesan cheese dan bakar pada suhu 180C selama 25 ke 30 minit.selepas dikeluarkan dari oven biarkan lasagna selama 15 minit sebelum di hidangkan...apabila sejuk lasagna akan shrink sedikit....enjoy!
pertama kena buat inti atau sosnya...kedua jika rajin buatlah cheese sosnya...ketiga nak kena susun layer by layer....last sekali kena tunggu 30 minit sebelum ia sedia untuk dihidangkan,
tapi itu pun kena tunggu 10 minit lagi...
saya hanya buat lasagna atas permintaan ramai...hehe...anak-anaklah tu...semalam saya buat menggunakan mince chicken...sosnya...biasalah...ready-made bottle sos...tapi kali ni saya buat cheese sos supaya lasagna tersebut lebih creamy and slightly watery...lebih sedap....
nilah step by step cara saya buat lasagna kali ni...heat butter mix with olive oil, saute garlic and large onion until slightly golden in colour...masukkan mince chicken, kacau sebentar sebelum masukkan button mushroom dan sebotol besar original pasta sos...saya menggunakan original prego pasta sos. kacau sehingga sos pekat. tambahkan sedikit garam, gula dan serbuk perisa. akhir sekali masukkan fresh atau dry basil.creamy cheese sauce....panaskan 3 sudu besar butter, masukkan 2 susu besar tepung gandum dan kacau sebentar sehingga tepung slightly golden. masukkan 3-4 cawan susu full cream dan biarkan susu mendidih hingga pekat sedikit....masukkan 2 ke 3 cawan grated cheddar cheese. kacau sehingga sos pekat. season with salt and pepper. ready to use.dengan menggunakan bekas tahan panas...sapukan minyak zaitun sebelum ratakan sedikit sos pasta tadi...susun kepingan pasta, sendukkan sos pasta keatasnya dan kemudian cheese sos untuk layer seterusnya. susun kepingan pasta lagi dan diikuti dengan sos pasta sebelum akhir sekali cheese sos...taburkan mozarealla dan parmesan cheese dan bakar pada suhu 180C selama 25 ke 30 minit.selepas dikeluarkan dari oven biarkan lasagna selama 15 minit sebelum di hidangkan...apabila sejuk lasagna akan shrink sedikit....enjoy!
0 comments:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !